Sposób
- żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion
- 1 mała główka białej kapusty
- garść kapusty kiszonej
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 małe cebule
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- majeranek
- sól
- 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób
Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z rosołu, oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy ziemniaki i seler pokrojone w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę potarte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w kosteczkę, zrumienioną na oleju cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, drobno posiekaną świeżą kapustę oraz garść kapusty kiszonej (używam domowej średnio ukiszonej). Całość gotujemy do czasu zmięknięcia warzyw pod przykryciem.
Kiszona + świeża = najlepszy kapuśniak na świecie :) !
OdpowiedzUsuńidealna zupa na jesienne chlody. dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńIdealne zestawienie a efekt mniamuśny:) Też taki lubimy.Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńTeraz mi apetyt na kapuśniak narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam kapuśniaku...dziękuję za inspirację na kolejny obiad:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zupkę ;)) a do tego kromka świeżego chleba... Ach,rozmarzyłam się;))
OdpowiedzUsuńuwielbiam kapusniaczek :)
OdpowiedzUsuńwiem że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale dzięki temu mamy szanse sie poznać :) mam nadzieję że się nie gniewasz
u mnie ostatnie dni konkursu - zapraszam :) na dole posta jest link
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
oczywiście, że się nie gniewam;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń