W sadzie dywanik usłany z kolorowych liści przypomina że to jesień. Skoro tak, nie może zabraknąć kompotu... przesyconego aromatem goździków...
Składniki
- 60 dag miąższu dyni
- 6 łyżek cukru
- 15 goździków
- 4 łyżki octu
- 1,5 litra wody
Sposób
Dynie obieramy, miąższ kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień. Dodajemy cukier, goździki oraz ocet.Od zagotowania kompot gotujemy pod przykryciem ok 5 minut, nie zbyt długo, aby nasze kostki się nie rozleciały, dynia jest pod tym względem bardzo delikatna. Można podawać na ciepło, bądź też wychłodzony.
Bardzo ciekawi mnie jego smak, nigdy nie piłam i z ciekawości aż chyba zrobię:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam kompotu z dyni. Chyba spróbuję taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie wpadłam na to żeby z dyni zrobić kompot, fantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Acz - oczywiście to kwestia gustu - moja mama dodaje do takiego kompotu cynamon. Albo mielony (wtedy zawija go w gazę) albo jedną laseczkę.
OdpowiedzUsuńpiłem 40 lat temu .jest pyszny.zaraz go zrobię
OdpowiedzUsuńPiłem 40 lat temu. Jest PYSZNY. Właśnie szukałem przepisu gdyż nie wszystko pamiętałem.POLECAM
OdpowiedzUsuń