Uwielbiam piec muffinki szczególnie dla tego że nie wymagają dużego nakładu pracy, są szybkie i smaczne. Przepis znalazłam TUTAJ w nieznacznym stopniu go urozmaiciłam poprzez dodanie mąki ziemniaczanej do budyniu oraz rodzynek.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 rozpuszczonej kostki masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
Nadzienie
- 1 budyń waniliowy
- mleko
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób
1. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając dodatkowo 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
2.Po przygotowaniu budyniu zabieramy się za ciasto. Produkty mieszamy osobno produkty suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, w oddzielnej misce produkty mokre: masło, jajka oraz mleko. Na koniec łączymy produkty mokre ze suchymi i mieszamy niezbyt starannie.
Wyglądają smakowicie :) Z budyniem musiały być wspaniałe :)
OdpowiedzUsuń