niedziela, 21 czerwca 2015

Kebab na talerzu z młodymi ziemniaczkami z piekarnika


Mój dzisiejszy szybki obiad - domowy kebab na talerzu w sąsiedztwie młodych ziemniaczków z piekarnika. Powiem szczerze że dawno go już z mężem nie jedliśmy. Jako że z całej szóstki osób będących na jednej kuchni, zostaliśmy dziś z M. sami (nie licząc maleńkiej Zosieńki), postanowiłam zrobić coś szybkiego, aby nie spędzić połowy niedzieli przy garach, padło na kebaba. 
Bardzo długo szukałam idealnej przyprawy do kebaba, na dzień dzisiejszy najbardziej odpowiada mi ta Prymatu, wybór przyprawy pozostawiam jednak w Wam, każdy bowiem ma swój gust, osobiście razem z M. lubimy bardzo pikantne mięso, więc nie szczędzimy na przyprawie.

KEBAB

Składniki
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • przyprawa kebab/gyros 
  • tłuszcz do smażenia
Sposób
Mięso myjemy, usuwamy z niego wszelakie przekrwienia itp. Kroimy w kostkę, bądź cienkie paseczki, wrzucamy do miski. Do mięsa dodajemy przyprawy. Osobiście na tę ilość mięsa dodaję 1,5 opakowania przyprawy kebab/gyros z Prymatu, choć przyznam że zdarza mi się dosypywać jej jeszcze w trakcie smażenia. Możecie dać jej mniej a w razie potrzeby wsypać więcej w trakcie smażenia. Wszystko zależy również od przyprawy jakiej użyjecie.
Miskę z przyprawionym mięsem przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy "do przejścia" do lodówki na około 2 godziny.  Po tym czasie mięso wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu, smażymy. 


MŁODE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA 

Składniki
  • 1 kg młodych, małych ziemniaczków
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej  (około 100 ml)
Sposób
Ziemniaki dokładnie szorujemy, odsączone z wody przekładamy do miski, dodajemy olej oraz przyprawy. Całość porządnie mieszamy. Przygotowane ziemniaki wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Ziemniaczki pieczemy około 40 minut od czasu do czasu kontrolując poprzez nakłucie patyczkiem bądź nożem, czy nie są już miękkie. 
W zależności od gatunku użytych ziemniaków czas pieczenia może być nieco inny.

Dodatkowo:  koperek, ulubiona surówka, sos czosnkowy .

6 komentarzy: