niedziela, 11 stycznia 2015

Pasztet z kabaczka


Przyznam, że mam słabość do kabaczka, mogłabym  go jeść non stop i nigdy nie jest mi mało. Pasztet jest dla mnie zupełną nowością, ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam, a szkoda bo rozszedł się w 5 minut. 
Źródło inspiracji macie TUTAJ.

Składniki 
  • 1 kabaczek
  • 1 marchewka
  • 3 cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 szkl. bułki tartej
  • 1/4 szkl. oleju
  • 3 jaja
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
Sposób
Kabaczka obranego i wypestkowanego, marchewkę, cebulę oraz żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy bułkę tartą, olej, 3 żółtka i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy do składników, mieszamy do czasu aż składniki się połączą. 
Keksówkę natłuszczamy, przekładamy do niej składniki. Pasztet zapiekamy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.  

 

9 komentarzy:

  1. Coś podobnego robię. mam przepis zkuchni czeskiej. Bardzo lubię ten pasztet, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Warzywnego pasztetu nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Muszę wypróbować ten przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Już nie wiedziałam, co robić z kabaczka :) Zapiekanki zawsze ok, ciasto z kabaczka również urozmaica kuchnię, ale pasztet... rewelka! Nie mogłam nie być nową fanka - dałam lajka i obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you
    create this website yourself or did you hire
    someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to
    create my own blog and would like to know where u got this from.
    thanks a lot

    Look at my web site http://www.elektromartinex.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy sposób na pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pasztety:) Teraz muszę sobie zrobić taki kabaczkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast bułki tartej można dać kasze manę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie zastępowałam, jednak myślę, że można;)

      Usuń