sobota, 10 stycznia 2015

Miodowo - winne pieczone jabłka


Tradycyjnie jak co roku, również tej zimy nie obędę się bez pieczonych jabłek. Jabłonie w naszym sadzie tego roku szczególnie obrodziły więc jest to zapewne nie jedyna jabłkowa propozycja na blogu. 
Uwielbiam takie pieczone jabłuszka, ich smak przypomina mi czasy dzieciństwa kiedy to mama piekła nam jabłka w całości bezpośrednio na płycie starego kaflowego pieca w "latowej kuchni" w której do dzisiaj gotuje się zaprawy na zimę.  Różnica jest taka, że starego pieca już nie ma.

Składniki
  • 6 kwaskowych jabłek
  • 6 płaskich łyżeczek miodu 
  • 6 łyżeczek masła
  • rodzynki 
  • mielony cynamon
  • czerwone wytrawne wino 
Sposób
Jabłka myjemy. Górną stronę każdego jabłka wydrążamy uważając aby nie uszkodzić dolnej części jabłka.Gotowe jabłuszka układamy na blasze, wydrążoną stroną do góry. W miejsca usuniętych gniazd nasiennych nakładamy po łyżeczce miodu i masła, wsypujemy po kilka rodzynek, posypujemy cynamonem. 
Każdą dziurkę do połowy wysokości zalewamy czerwonym wytrawnym winem.
Jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 35 minut. 
Podajemy na zimno lub na ciepło.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pieczone jabłka! Ale takich jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj uwielbiam, tez muszę zrobić ... koniecznie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe na deser, uwielbiam tak przygotowane jabłka

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy jabłka pieczone z dodatkami, bo to idealny deser:)

    OdpowiedzUsuń