Chciałabym podzielić się z Wami naszą domową wersją paprykarzu.
Składniki
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg marchwi
- 4 kostki rybne
- 1 szkl. surowego ryżu
- łyżka mielonego pieprzu
- 1,5 łyżki soli
- 1/4 szkl. octu
- 1/2 szkl oliwy
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- olej do smażenia ryby
Sposób
Pomidory obrać ze skóry (najlepiej poprzez zalanie na moment wrzątkiem i ściągnięcie jej nożykiem), pokroić w dużą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki (oprócz ryby) wymieszać i gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny.
Kostki rybne usmażyć na patelni, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu warzyw dołożyć do nich rybę, wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoiczków. Gotować w słoikach 20 minut.
bardzo lubię taki domowy
OdpowiedzUsuńMoi domownicy też ;)
Usuńdomowy, mniam:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny! Uwielbiam paprykarz ale nigdy nie robiłam go sama :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Nie ma jak domowy, dziękuję, również pozdrawiam ;)
Usuń