Potrawa należy do dań kuchni śląskiej, jednak znana była bardzo dobrze również w Wielkopolsce, o czym świadczy fakt iż w tej właśnie formie którą podaję, przyrządzała ją już moja babcia, a przed nią podobno nawet prababcia. W moim domu najczęściej przygotowuje się ją z gotowanym żeberkiem, jednak można zamiast niego dać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek (bądź kiełbasę) oraz podsmażoną cebulę.
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty (u mnie domowej roboty ze słoika)
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg żeberek (udało mi się dostać z naprawdę dużą ilością mięsa)
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 liści laurowych
- sól, pieprz do smaku
Sposób
Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak aby przykryła żeberka. Po zszumowaniu posolić, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liść laurowy. Gotować do miękkości.
W tym czasie kiszoną kapustę przełożyć na duże sito, przelać wodą i odcisnąć jej nadmiar. Z gotowego wywaru wyjąc żeberka, włożyć kapustę, ugotować do miękkości.
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, potłuc, połączyć z odciśniętą z nadmiaru wody kapusta kiszoną, wymieszać, przyprawić mielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Podawać z ugotowanym wcześniej żeberkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz