Szczególnie uwielbiane jako przekąska dla mojej 4 latki. Przepis pochodzi z serii książek Pastelowe Smaki - Zdrowe Desery wyd. Buchmann.
Składniki
- 50 dag mielonego białego sera
- 1-1½ szkl. mąki (ilość mąki zależy od rodzaju sera)
- 3 jaja
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób
Jaja utrzeć z białym serem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do powstałej masy serowej dodawać stopniowo mąkę, zagniatając ciasto do momentu, aż będzie można je rozwałkować.
Ciasto rozwałkować na płat grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki bądź okrągłej foremki do ciastek wykroić placuszki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wystudzone małdrzyki podawać posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz