środa, 16 stycznia 2019

Babka marchewkowa z cynamonem


Strasznie lubię tego typu wypieki bo po pierwsze są szybkie w przygotowaniu, a po drugie są po prostu pyszne. Babka z dodatkiem startej marchewki jest niezwykle wilgotna, smakuje zarówno w dzień pieczenia, jak również dwa dni później. 

Składniki
  • 500 g marchwi
  • kostka masła
  • 5 jaj
  • 330 g cukru
  • 340 g mąki
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji 
Sposób
Marchew zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, odcisnąć z soku, odstawić. Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do wystygnięcia. 
Białka jaja oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, stale ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną, cynamon oraz masło. Mikser wyłączyć, dołożyć marchew, wszystko razem dokładnie połączyć łyżką. 
Gotową masę przełożyć do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temp. 180 st. C. 
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem, bądź lukrem.



2 komentarze:

  1. Kochamy babki w każdej odsłonie, a marchewkowej jeszcze nie mieliśmy okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też pierwszy raz gościła na stole ;)

      Usuń