Strasznie lubię tego typu wypieki bo po pierwsze są szybkie w przygotowaniu, a po drugie są po prostu pyszne. Babka z dodatkiem startej marchewki jest niezwykle wilgotna, smakuje zarówno w dzień pieczenia, jak również dwa dni później.
Składniki
- 500 g marchwi
- kostka masła
- 5 jaj
- 330 g cukru
- 340 g mąki
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
Sposób
Marchew zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, odcisnąć z soku, odstawić. Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do wystygnięcia.
Białka jaja oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, stale ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną, cynamon oraz masło. Mikser wyłączyć, dołożyć marchew, wszystko razem dokładnie połączyć łyżką.
Gotową masę przełożyć do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem, bądź lukrem.
Kochamy babki w każdej odsłonie, a marchewkowej jeszcze nie mieliśmy okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńMoja też pierwszy raz gościła na stole ;)
Usuń