Kolejna już tarta w scenerii jesiennej, której głównym składnikiem są gruszki. W lodówce odnalazłam resztki gotowej masy makowej, postanowiłam dołożyć również startą gorzką czekoladę, cały smak przełamują bardzo słodkie gruszki zalane masą budyniową.
Ciasto
- 20 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- łyżka śmietany
Masa na wierzch
- 180 ml śmietany 18%
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 40 g mąki
Dodatkowo
- masa makowa do wyłożenia warstwy na cieście
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
- 5 gruszek
Sposób
1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy obrane i pokrojone na kawałki gruszki.
2. Całość zalewamy masą przygotowaną w następujący sposób: cukry i mąkę mieszamy razem z rozkłóconymi jajami. Śmietanę zagotowujemy, gdy zacznie się gotować stale mieszając wlewamy do niej masę z jajami.
3. Tartę pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pyszna ta tarta ! W 100 % jesienna :)
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńSame dobre rzeczy w tej tarcie ;)
OdpowiedzUsuńMusiała być obłędna w smaku :) Zapisane do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńAga
za makiem nie przepadam, ale czekolada i budyń już tak:) choć moi domownicy byliby zachwyceni:)
OdpowiedzUsuń