Przygotowałam dwa rodzaje śledzi pierwsze zamieszczam już dziś, na kolejne będziecie musieli poczekać...
Składniki
- 1 kg śledzi solonych
- 7 ogórków konserwowych
- 4 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- olej (wedle uznania)
- pieprz
Sposób
Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wszystko wrzucić do miski.W osobnym naczyniu przygotować sos. Miód wymieszać z ketchupem i musztardą, przyprawić pieprzem, na sam koniec cały czas mieszając dolewać olej. Gotowym sosem zalać śledzie, całość wymieszać. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
też robię takie ale śledzie kroję w kosteczkę:)
OdpowiedzUsuńja również je znam w wersji krojonej w kostkę, wtedy się wygodniej wg mnie jje:)
OdpowiedzUsuńCiekawa kombinacja smaków, nie jadłam takich jeszcze:)
OdpowiedzUsuńJuż spotkałam się z tym przepisem na jednym z blogów. CIeszę się ogromnie, że go dodałaś do akcji :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie moje smaki:)
JAki olej dajesz do śledzi? Zastanawiam się czy dawać sprawdzony olej rzepakowy, który jest neutralny w smaku czy może jakiś inny o bardziej wyrazistym smaku? A może rzepakowy, ale tłoczony na zimno - też ma ciekawy smaczek :)
OdpowiedzUsuńja dodaję olej rzepakowy kujawski;) Pozdrawiam
Usuń