sobota, 16 listopada 2013

Mini szarlotki na cieście francuskim


Kiedy pod drzwiami stoją już goście, a Wy nie macie pod ręką nic słodkiego do kawy, z opresji uratują Was właśnie takie ciasteczka. Są idealne w sytuacjach kryzysowych a goście będą zapewne zadowoleni.

Składniki
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 7 jabłek
  • cukier
  • cynamon
Sposób
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Tak przygotowane jabłka podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem cukru i cynamonu do czasu aż się częściowo rozpadną.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na równe kwadraty (część ciasta zostawiamy na zrobienie kratki). Na każdy kwadrat nakładamy jabłka, które przykrywamy wyciętymi z ciasta paskami, tak aby powstała kratka. 
Gotowe ciastka układamy na blaszce wysmarowanej margaryną, pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 200 stopni C (do czasu zarumienienia).

3 komentarze:

  1. świetny pomysł, bardzo smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto francuskie to coś, co uwielbiam! Podobają mi się takie jesienne ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. szybkie i zaspokajają ochotę na słodkie:)

    OdpowiedzUsuń