Mam dla Was propozycję idealną na piątkowy obiad, do tego bogaty w witaminy. Jak wiecie rybę powinno się jeść przynajmniej raz w tygodniu, dla tych którzy nie jedli jej dłużej ten oto obiadek.
Ziemniaki z majerankiem
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 30 dag żółtego sera
- pół kostki margaryny
- majeranek
- sproszkowana papryka łagodna
- pieprz, sól
Sposób
Ziemniaki
obrać pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować
margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem,
papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim
wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po
mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem
(przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są
miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika.
Smażony kabaczek
Składniki
- 1 kabaczek
- vegeta
- pieprz
- sól
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób
1.
Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster
obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu
stron solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić,
ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe.
2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Miruna
Składniki
- 4 filety z miruny
- przyprawa do ryb (osobiście daję delikat czerwony do mięs)
- pieprz
- sól
- maka
- jajko
- bułka tarta
- olej
Zamrożone filety należy rozmrozić. W dalszej kolejności przyprawiamy je sola, pieprzem oraz delikatem do mięs. Następnie filety panierujemy najpierw w mące, następnie jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Kocham rybkę na piątkowy obiad! Kabaczek pasuje tutaj idealnie (;
OdpowiedzUsuńPo takie pyszności będę zaglądać :)
zapraszam serdecznie Agato;)
UsuńPyszności! :) Zwłaszcza dla mnie, bo ziemniaki i rybkę,to mogłabym jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuń