Bardzo lubię połączenie mięsa mielonego z papryką, takowe tradycyjne kotlety mielone gościły dziś na moim stole. Papryka świetnie się sprawdziła, puściła aromatyczny sok, dzięki któremu mięso nie wyszło przesuszone. Pycha!
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 papryka
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób
Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać jajko oraz 2 łyżki bułki tartej, dorzucić posiekany koperek i paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wszystko razem wymieszać. Formować kule, obtoczyć je w bułce tartej i delikatnie spłaszczyć ręką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.
Świetny pomysł na mielone!
OdpowiedzUsuńsuper, zrobię niedługo :)
OdpowiedzUsuń