Jak przystało na istną fankę wszelakich serników, przygotowałam i ten polecony przez znajomą (przepis pochodzi podobno z jakiejś gazety), serniczek wyszedł smaczny, jednak i tak nie przyćmi smaku mojego ulubionego- tradycyjnego z rodzynkami, który jest i pozostanie dla mnie bezsprzecznym numer jeden.
Składniki
Ciasto
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jaja + 1 żółtko
Masa budyniowa
- 1 l mleka
- 3 opakowania budyniu czekoladowego
Masa serowa
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 500 g serka waniliowego
- 3 jajka + 1 białko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Sposób
1. Przygotować ciasto: margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.
2. Ugotować budynie na 1 litrze mleka, gorące przełożyć na surowe ciasto. Równomiernie rozsmarować. Ostudzić.
3. Przygotować masę serową: margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając, dodawać na przemian serek i żółtka. Wsypać budyń i całość wymieszać z pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu. Piec w temp. 170 stopni C przez około 50 minut. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.
Wygląda fenomenalnie :) Z budyniem musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńSernik z budyniem ? Cudo ! :)
OdpowiedzUsuńSerniki to ja uwielbiam! Pomysł z masą budyniową - genialny :)
OdpowiedzUsuńOj ja również uwielbiam sernik:)
UsuńMusi byc pyszne;D
OdpowiedzUsuńja też jestem fanką serników i już wszystkimi zmysłami czuję, że jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńZ masą budyniową jeszcze nie robiłam :0 Wygląda b. smakowicie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam to cudo z przepisu z gazety po raz pierwszy Jest przepyszny musiałam zrobić za 3 dni znów tak smakował wszystkim domownikom. Przepis był taki sam. Polecam.
OdpowiedzUsuńNo właśnie, ja ten przepis mam od znajomej, ta z kolei z gazety:) Zapewne z tej samej co Ty:) Pozdrawiam
Usuń