Zdarza mi się ostatnio coraz częściej do najróżniejszych potraw dodawać serki topione, które sprawiają że danie staje się delikatniejsze w smaku i nieziemsko kremowe. Tak było i tym razem sos po prostu rozpływał się w ustach natomiast same polędwiczki poprzez krótki czas smażenia stały się bardzo soczyste. Całość podałam z pure ziemniaczanym posypanym koperkiem.
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- 3 cebule
- 250 ml śmietany 18%
- 3 serki topione śmietankowe Hochland
- sól
- pieprz
- kucharek
Dodatkowo
śmietanka i mąka potrzebne do zagęszczenia
Sposób
1. Filety przecinamy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy krótko na patelce na margarynie, tak aby zbytnio nam nie obeschły.
2. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy 3 cebule pokrojone w kosteczkę, podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kucharkiem. Wszystko razem dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną i puszczą sok.
3. Do dużego garnka przekładamy podsmażone filety, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą razem z sokiem, który puściły, dodajemy serki topione, dolewamy kartonik śmietany oraz 1/3 szklanki wody.
4. Wszystko razem dusimy pod przykryciem około10 minut, raz po raz mieszając aby serki się porządnie rozpuściły.
5. Całość zagęszczamy mąką rozprowadzoną pół na pół ze śmietanką i wodą.
Smaczne! Lubię takie połączenia :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Mam ochotę na taki domowy obiadek! :)
OdpowiedzUsuńProsty i pyszny obiad:) Bardzo takie cenię:)
OdpowiedzUsuńsos pieczarkowy na bazie serków jest pyszny, też czasem dodaję:)
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką serków topionych! Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuń