Zauroczona szatą graficzną zakupiłam ostatnio w Biedronce tom II książki kucharskiej z przepisami czytelników kropka tv. W owej książce zamieszczono ponad 210 przepisów, a najfajniejsze jest to że przepisy są świetnie porozkładane w poszczególnych działach, każdy przepis zamieszczono na osobnej stronie i opatrzono zdjęciem. Słowem książka zachęca formatem do lektury.
Tak też zrobiłam na pierwszy ogień padły te oto pulpety, które znajdziecie w dziale dania z mięsa mielonego na stronie 167. Przepis w trakcie robienia uległ małym modyfikacjom:)
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- przyprawa do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka zwykła
- 2 jajka
- brokuł
- 2 kostki rosołowe
- 1,5 dużej gęstej śmietany
- 2 średnie cebule
- pieprz
- majeranek
- bułka tarta
- kula sera mozzarella
Sposób
Mięso, przyprawę, czosnek, wymoczoną i odsączoną bułkę oraz jaja mieszamy w misce. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie wykładamy je do żaroodpornego naczynia. Brokuł gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wykładamy obok pulpetów. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z gorącym olejem, dodajemy śmietanę, mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy na patelnię, doprawiamy do smaku. Zalewamy pulpety i brokuł, układamy ser mozzarella pocięty w plasterki, podpiekamy.
świetny obiadek, szybko i ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńBrokuły, mozzarella i sos śmietanowy - tak, to lubię! :) Przepyszne połączenie. Nigdy nie jadłam czegoś takiego w towarzystwie pulpetów, ale to całkiem niezła propozycja.
OdpowiedzUsuńsmakuje wyśmienicie;)
Usuńi ten piękny, zielony brokuł :) mniam
OdpowiedzUsuńTakie obiadki to ja baaaardzo luuuubię:D
OdpowiedzUsuń