piątek, 10 maja 2013

Pizza wiejska na gotowym cieście Pudliszkowskim


Generalnie z gotowych ciast używam tylko francuskiego, ciasto na pizzę otrzymałam od sąsiadki, wykorzystałam i powiem stanowczo, że wolę swoje. Nie żeby gotowe było beznadziejne bo pizza wyszła bardzo smaczna, nie powinnam więc się czepiać, jednak przywykłam do swojskiego i trudno jest je zastąpić...

Składniki
  • gotowe ciasto na pizzę
  • 0,5 słoiczka koncentratu
  • 3 kawałki kiełbasy
  • pieczarki (w moim przypadku woreczek mrożonych)
  • 4 cebule
  • 15 dag żółtego sera
  • kulka mozzarelli
  • zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
Sposób 
Gotowe ciasto rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Smarujemy koncentratem zmieszanym z ziołami prowansalskimi. Układamy kolejno cebulę podsmażoną na oleju, kiełbasę pokrojoną w plasterki, pieczarki, posypujemy przyprawami i startym żółtym serem. Na koniec układamy kawałki mozarelli. Całość pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy polaną ketchupem i ozdobioną listkami świeżej bazylii. 



2 komentarze: