Kiedy czerwiec staje się tak upalny jak dziś ogromną rolę w moim jadłospisie odgrywają zupy, jedną z nich jest koperkowa, przepis podaję w oryginale z serii "Przepisy czytelników - WIOSNA" Biblioteczki Poradnika Domowego z uwaga - 1994 roku:)
Przepis stary, zupa pyszna!
Składniki
- 1,5 litra rosołu (może być z kostki)
- 1 łyżka tłuszczu
- cebula
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki
- 2 duże pęczki koperku
- natka pietruszki
- pół szklanki śmietany
- jajo
- sól
- pieprz
Sposób
Cebulę drobno pokroić i przesmażyć. Połączyć starannie kaszę mannę, mąkę, jajo, cebulę, przyprawy i natkę. Z ciasta formować łyżeczką kluski i kłaść na wrzący wywar. Gotować mieszając. Łyżkę mąki rozprowadzić w śmietanie, wlać do zupy i chwilę gotować. Do wrzącej zupy wsypać drobno posiekany koperek.
Uwielbiam koperkową!:)
OdpowiedzUsuńkoperkową uwielbiam, fajny pomysł z tymi kluseczkami:D
OdpowiedzUsuńMmmmm,zachciało mi się koperkowej :)
OdpowiedzUsuńobejrzałam wszystkie przepis, fantastyczne! większość z nich zapisałam i z całą pewnością wykorzystam! Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy!
OdpowiedzUsuńobejrzałam wszystkie wpisy, świetne przepisy! większość zapisałam i na pewno skorzystam! Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę;)
UsuńGotuje ja od wielu lat i jest ulubiona zupą całej mojej rodziny
OdpowiedzUsuńMy też ją bardzo lubimy;)
Usuń