czwartek, 27 czerwca 2013

Panna cotta waniliowa z sosem truskawkowym


Panna cotta tym razem waniliowa z sosem truskawkowym. Ciemny prążek widoczny na zdjęciach na szczycie panny cotty to osiadłe cząsteczki wanilli.

Składniki na 4 porcje
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml pełnego mleka 3,2%
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Zagotować, mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia dodać żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę przelać do filiżanek, bądź foremek. Kiedy panna cotta przestygnie, foremki wstawić do lodówki na około 4 godziny, aby masa całkowicie stężała.
W celu wyjęcia deseru z filiżanek, można je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej, bo panna cotta szybko się rozpuszcza. 

Na koniec polać sosem zrobionym ze zmiksowanych z cukrem pudrem truskawek. 



Desery z KremówkąTruskawkowy zawrót głowy 2013Desery z truskawkami

11 komentarzy:

  1. Wspaniały deser, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak mój ulubiony:) Zazdroszczę cudnych zdjęć na Twoim blogu:)

      Usuń
  2. muszę się w końcu zabrać do tej panna cotty!

    a sama zapraszam na ekspresowe ciasto truskawkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, skuszę się na Twoje ciasto skoro piszesz że ekspresowe;)

      Usuń
  3. o rany....ślinotoku dostałam na widok tego cuda :)


    p.s. czemu ja dopiero teraz trafiłam do Ciebie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia dlaczego dopiero teraz ale mam nadzieje że będziesz zaglądać częściej:)

      Usuń
  4. Słynny deser, którego jeszcze nie miałam przyjemności robić : ) Kiedyś wypróbuję, bo wygląda nieziemsko! Zachęciłaś mnie do panna cotty!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota:) też się do swojej przymierzam:)

    OdpowiedzUsuń