Panna cotta tym razem waniliowa z sosem truskawkowym. Ciemny prążek widoczny na zdjęciach na szczycie panny cotty to osiadłe cząsteczki wanilli.
Składniki na 4 porcje
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml pełnego mleka 3,2%
- 80g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Zagotować, mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia dodać żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę przelać do filiżanek, bądź foremek. Kiedy panna cotta przestygnie, foremki wstawić do lodówki na około 4 godziny, aby masa całkowicie stężała.
W celu wyjęcia deseru z filiżanek, można je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej, bo panna cotta szybko się rozpuszcza.
Na koniec polać sosem zrobionym ze zmiksowanych z cukrem pudrem truskawek.
Wspaniały deser, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńOj tak mój ulubiony:) Zazdroszczę cudnych zdjęć na Twoim blogu:)
Usuńmuszę się w końcu zabrać do tej panna cotty!
OdpowiedzUsuńa sama zapraszam na ekspresowe ciasto truskawkowe :)
Dzięki, skuszę się na Twoje ciasto skoro piszesz że ekspresowe;)
Usuńo rany....ślinotoku dostałam na widok tego cuda :)
OdpowiedzUsuńp.s. czemu ja dopiero teraz trafiłam do Ciebie??
Nie mam pojęcia dlaczego dopiero teraz ale mam nadzieje że będziesz zaglądać częściej:)
UsuńPiękne wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSłynny deser, którego jeszcze nie miałam przyjemności robić : ) Kiedyś wypróbuję, bo wygląda nieziemsko! Zachęciłaś mnie do panna cotty!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
domowe delicje:)
OdpowiedzUsuńpychota:) też się do swojej przymierzam:)
OdpowiedzUsuń