Smaczne, szybkie i niedrogie - świetna propozycja na zakąskę w czasie majówki, można je podawać na wiele sposobów, jako potrawę samodzielną, bądź też zapieczone z serem. Ja jednak najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis.
Ciasto naleśnikowe
- 3 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
Farsz szpinakowy z twarożkiem
- 1 opakowanie szpinaku w brykiecie
- 1 kostka białego sera półtłustego
- 15 - 20 dag żółtego sera
- pieprz, sól
Sposób
Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz: zamrożony szpinak wykładamy na patelnię, rozgrzewamy, czekamy aż woda odparuje, dodajemy biały ser, przyprawiamy pieprzem i solą, zestawiamy z ognia dodajemy potarty żółty ser, dokładnie mieszamy. Farsz jest gotowy. Każdy naleśnik smarujemy farszem, następnie naleśniki dość ciasno zawijamy w rulon. Gotowy rulon rozcinamy na kawałki 2 centymetrowe. Gotowe kawałki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Można podawać polane sosem koperkowym, bądź też bez nakłuwania na patyczki zapiec w piekarniku.
świetne:) ostatnio mam jakaś fazę na szpinak:) jestem ciekawa do czego je wykorzystujesz:);
OdpowiedzUsuńPodobnie jest ze mną, bardzo często wykorzystuję w kuchni szpinak:)
UsuńBardzo fajny pomysł:) Uwielbiamy szpinak, dlatego to danie musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak niemal w każdej postaci, a te ślimaczki są bardzo apetyczne:-)
OdpowiedzUsuń