Święta, święta i po świętach. Jakby nie patrzeć więcej przygotowań do
świąt niż samego odpoczynku, właśnie w kwestii wypoczęcia czuję
niedosyt. Nie żebym zupełnie nie odpoczęła od codzienności, jednak
dzięki zimowej aurze pogodowej zazwyczaj pełne słoneczka, pachnące
wiosną i świeżością święta Wielkiej Nocy, zamieniły się w pochmurne i
śniegowe Boże Narodzenie, niestety zakończone dla mnie w dodatku
antybiotykiem.
Ciasto
Składniki
- 2 całe jaja
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szkl. cukru
- 3 czubate łyżki mąki wrocławskiej
Sposób
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Masa serowa
Składniki
- 1 kg sera białego tłustego
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 8 żółtek (białka zostawić do ubicia na pianę)
- 2 łyżki mąki kartoflanki
- 1,5 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki wedle własnego uznania
Sposób
Ser zmielić dwukrotnie, zalać kostką roztopionego, gorącego masła, dodać cukier puder, 8 żółtek, kartoflankę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek oraz rodzynki, wszystko porządnie mieszamy, wykładamy na ciasto na blachę.
Kocham serniki!:) Więc dla mnie każdy przepis na to pyszne ciacho stanowi kolejną inspirację. Ekstra!
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Pyszny sernik, rzeczywiście maślany:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda , zdjęcia piękne :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda:) i te mokre rodzynki w środku:D
OdpowiedzUsuńCiekawa masa serowa :) No i piękna całość.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik, ten widać, że nie jest na wysokim spodzie co uważam za atut- wygląda smakowicie:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńmyśle ze na niedzielnym obiedzie pojawi się taka propozycja deseru ;)
Zapraszamy do nas :)