czwartek, 9 maja 2013

Francuzy z serem i rabarbarem


Sezon rabarbarowy uważam za otwarty! Mój ogrodowy rabarbar rozrósł się przykrywając jednocześnie swymi liśćmi ogrodową sąsiadkę - lawendę... pełna litości dla tej drugiej postanowiłam zrobić porządek z tym rabarbarem! 
Wyszło to, co widać na załączonych zdjęciach. 
Ciasteczka są naprawdę bardzo dobre, łączą w sobie słodycz sera i kwaśny posmak rabarbaru.  

Składniki
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 10 dag rabarbaru
  • 20 dag sera białego
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • sól
Sposób
Biały ser zmiksować z olejem, cukrami oraz żółtkami. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić na kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sera, na to kawałki rabarbaru, brzegi ciasta można złożyć do siebie. Ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut.



Akcja rabarbar - IV edycja

7 komentarzy: