wtorek, 7 maja 2013

Lód kawowy


Jeszcze przed pójściem spać wrzucam mój kawowy lód, jutro natomiast będzie koktajl murzynek z tym właśnie lodem:) Zachęcam do lektury i dobranoc wszystkim.
Jako że ubóstwiam przyrządzane na różnoraki sposób  kawy mrożone zapas lodu kawowego mam zawsze w zamrażalniku, szczególnie teraz gdy na dworze robi się coraz cieplej. Jego plusem jest przede wszystkim to że nie powoduje utraty aromatu i pogorszenia smaku napoju kawowego. Dodanie do kawy mrożonej zwykłego lodu w kostkach rozwadnia kawę, co powoduje utratę jej walorów smakowych. 
Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewisz. 

Składniki
  • 10 dag drobno zmielonej kawy
  • 2 szklanki wrzątku
  • można również wzbogacić cukrem
Sposób
Wsypaną do dzbanka kawę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 10 minut, filtrujemy lub cedzimy przez gęste sito wyłożone dodatkowo gazą, studzimy, rozlewamy do foremek i zamrażamy. 

Drugim sprawniejszym sposobem jest użycie zaparzacza :)


1 komentarz: