Jeszcze przed pójściem spać wrzucam mój kawowy lód, jutro natomiast będzie koktajl murzynek z tym właśnie lodem:) Zachęcam do lektury i dobranoc wszystkim.
Jako że ubóstwiam przyrządzane na różnoraki sposób kawy mrożone zapas lodu kawowego mam zawsze w zamrażalniku, szczególnie teraz gdy na dworze robi się coraz cieplej. Jego plusem jest przede wszystkim to że nie powoduje utraty aromatu i pogorszenia smaku napoju kawowego. Dodanie do kawy mrożonej zwykłego lodu w kostkach rozwadnia kawę, co powoduje utratę jej walorów smakowych.
Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewisz.
Składniki
- 10 dag drobno zmielonej kawy
- 2 szklanki wrzątku
- można również wzbogacić cukrem
Sposób
Wsypaną do dzbanka kawę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 10 minut, filtrujemy lub cedzimy przez gęste sito wyłożone dodatkowo gazą, studzimy, rozlewamy do foremek i zamrażamy.
Drugim sprawniejszym sposobem jest użycie zaparzacza :)
świetny patent na smakowe kostki lodu:D
OdpowiedzUsuń