Kotleciki bezmięsne idealne w zasadzie na każdy jeden posiłek w ciągu dnia. U mnie górowały dziś jako dodatek do zapiekanych ziemniaków z majerankiem oraz gotowanych na parze warzyw.
Składniki
- 12 jaj
- 200 g żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej/masło klarowane do smażenia
10 jaj ugotować na twardo, 2 pozostawić surowe. Po wystudzeniu ugotowane jaja pokroić w kostkę, wrzucić do miski, wbić jajka surowe, dołożyć żółty ser potarty na tarce, posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę oraz 2 łyżki bułki tartej . Przyprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować kotleciki, gotowe obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz