czwartek, 14 lutego 2019

Kotlety z jajek z żółtym serem


Kotleciki bezmięsne idealne w zasadzie na każdy jeden posiłek w ciągu dnia. U mnie górowały dziś jako dodatek do zapiekanych ziemniaków z majerankiem oraz gotowanych na parze warzyw. 

Składniki
  • 12 jaj
  • 200 g żółtego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej/masło klarowane do smażenia
Sposób 
10 jaj ugotować na twardo, 2 pozostawić surowe. Po wystudzeniu ugotowane jaja pokroić w kostkę, wrzucić do miski, wbić jajka surowe, dołożyć żółty ser potarty na tarce, posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę oraz 2 łyżki bułki tartej . Przyprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać. 
Z powstałej masy formować kotleciki, gotowe obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz