Nie tylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA!
Składniki
- 1 litr rosołu
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej)
- ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków
- vegeta
- sól, pieprz
- śmietanka
Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie ogórki kiszone bez obrania ze skórki potrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy warzywa będą miękkie, do rosołu wrzucić potarte ogórki, oraz wlać sok. Chwilę pogotować, zestawić z ognia, zabielić śmietanką.
W razie potrzeby można nieco zagęścić mąką, ja tego zwyczaju nie praktykuję, wolę dołożyć więcej warzyw.
Oooo, już wiem na co mam ochotę, na zupkę ogórkową, której tak dawno nie jadłam. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń