środa, 19 grudnia 2012

Zupa ogórkowa


Nie tylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA!

Składniki
  • 1 litr rosołu
  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej)
  • ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków
  • vegeta
  • sól, pieprz
  • śmietanka
Sposób
Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie ogórki kiszone bez obrania ze skórki potrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy warzywa będą miękkie, do rosołu wrzucić potarte ogórki, oraz wlać sok. Chwilę pogotować, zestawić z ognia, zabielić śmietanką.
W razie potrzeby można nieco zagęścić mąką, ja tego zwyczaju nie praktykuję, wolę dołożyć więcej warzyw.


1 komentarz:

  1. Oooo, już wiem na co mam ochotę, na zupkę ogórkową, której tak dawno nie jadłam. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń