Przygotowania na sylwestrowe szaleństwo uważam za rozpoczęte. Dziś zabieram się przede wszystkim za ryby w pomidorach, ciasta, oraz moje ulubione leczo z parówkami (przepis zamieszczę w późniejszym terminie), tymczasem w ramach propozycji na sylwestrową noc przedstawiam Wam szybkie i bardzo proste w wykonaniu kotleciki z pieczarkami i żółtym serem. Doskonale smakują na ciepło polane sosem czosnkowym.
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 40 dag pieczarek
- 5-10 dag sera żółtego
- 1 jajo
- mąka ziemniaczana
- można dołożyć drobno pokrojoną pietruszkę lub pora
- sól, pieprz, vegeta, delikat czerwony do mięs
Sposób
Filety pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski, dodać żółty ser potarty na tarce o dużych oczkach, surowe pieczarki pokrojone w kostkę, jajko, odrobinę mąki ziemniaczanej, przyprawy, całość wymieszać. Nakładać porcjami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Robię coś podobnego, tylko nie kroję filetów a zwyczajnie układam na nie ser i pieczarki :) Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl
OdpowiedzUsuńA co z pieczarkami? Wcześniej je pokroić, zetrzeć? I podsmażyć czy surowe do masy? Pytam, bo bardzo mi się spodobał przepis i zrobiłaś mi chętkę na takie kotleciki. Na zdjęciach prezentują się super smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za spostrzegawczość pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy surowe, albo można też użyć zamrożonych jeśli się takimi dysponuje, wtedy też kroimy w kostkę;)
UsuńUwielbiam jak w potrawie występują razem pieczarki i ciągnący się żółty ser, bardzo mi się przepis podoba.
OdpowiedzUsuń