Naszła mnie niebywała ochota na szarlotkę, taką aromatyczną z kawałkami jabłek i dużą ilością cynamonu...czy nie macie wrażenia że podczas okresu przedświątecznego człowiek ma ogromną ochotę na wszystko, co mu się kojarzy ze świętami? że to właśnie w tym czasie największy popyt jest na przyprawy korzenne, właśnie teraz pijemy grzańce, zajadamy się ciastkami korzennymi, a samą przyprawę do pierników używamy w zasadzie do wszystkiego. Człowiek całym sobą żyje świętami, ich niebywałą magią, tym wszystkim co w nich tak wspaniałe, tak przepiękne.
Ja też już czuję święta i to wcale nie z powodu tak pięknego widoku za oknem, czy blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo....
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 0,5 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 8 jabłek
- cukier do osłodzenia jabłek
- 4 łyżeczki cynamonu
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania blaszki
- cukier puder do posypania szarlotki
1. Z mąki, jajek, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalki.
2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, kiedy lekko zmiękną wsypujemy do nich cynamon i cukier do smaku, całość mieszamy, dusimy do momentu kiedy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Gotowe ściągamy z ognia.
3. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z zamrażalki, 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, zapiekamy przez ok. 10 minut.
4. Po zapieczeniu na spód wykładamy jabłka.
5. Pozostałe ciasto wałkujemy i tniemy nożem na dość cienkie paseczki, które następnie układamy na wierzchu w sposób tworzący kratę.
6. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni.
3. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z zamrażalki, 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, zapiekamy przez ok. 10 minut.
4. Po zapieczeniu na spód wykładamy jabłka.
5. Pozostałe ciasto wałkujemy i tniemy nożem na dość cienkie paseczki, które następnie układamy na wierzchu w sposób tworzący kratę.
6. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni.
7. Po ostudzeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem.
szarlotka to moje ukochane ciasto, najlepsze na świecie:) Twoja wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń