poniedziałek, 1 stycznia 2018

Śledzie po sułtańsku


Składniki
  • 4 podwójne płaty śledziowe w occie
  • 1 szkl. rodzynków
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (dobrej jakości)
  • olej
  • pieprz

Sposób
Rodzynki zalać gorącą wodą na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać odsączone rodzynki oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy oraz 1/4 szkl. wody, zagotować i ostudzić. Śledzie pokroić w grubą kostkę, bądź paseczki. W naczyniu układać kolejno warstwami cebulę z rodzynkami oraz śledzia, zaczynając i kończąc na warstwie z cebuli i rodzynek. Gotowe śledzie odstawić na całą noc aby się przegryzły. 

1 komentarz: