Dzień dobry!
Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na zapiekaną rybę. Zazwyczaj używam szpinaku świeżego, jednak tym razem zastąpiłam go mrożonym szpinakiem w liściach ze śmietaną (właśnie taki znalazłam w zamrażalce).
Składniki
- 60 dag filetów z ryby (np. mintaj, łosoś)
- 30 dag szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 1 łyżka maki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka estragonu
- sól morska
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło do wysmarowania naczynia
Sposób
Świeży szpinak oczyścić z ogonków, umyć, osaczyć na sicie. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut mieszając. Doprawić solą morską oraz pieprzem, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i gałką muszkatołową, ułożyć na szpinaku.
Śmietanę zagotować z pozostałym masłem, rozprowadzić w niej powoli mąkę, doprawić estragonem, pieprzem oraz ewentualnie solą.
Rybę zalać sosem śmietanowym. Piec pod przykryciem 35 minut w temp. 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz