Ciasto znalazłam na blogu Marty, a że moje dziecko uwielbia Ciasto z kaszką manną przygotowywane na herbatnikach, postanowiłam wypróbować również ten przepis. Został on jednak przeze mnie nieco zmodyfikowany m. in w masie z kaszy manny pojawiło się mleko kokosowe, przez co posmak kokosu jest jeszcze bardziej wyrazisty.
Ciasto
- 1/2 szkl. mleka
- 3 jaja
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl.miodu
- 1 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 2 szkl. mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki kaszy manny
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
Sposób
Połowę ciasta wylać na nasmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C (stopień dopieczenia można sprawdzić patyczkiem). Na podpieczone ciasto wylać masę z kaszy manny i wiórków kokosowych, wierzch wyrównać, wylać resztę ciasta, ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut.
Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową bądź udekorować roztopioną ze śmietaną białą czekoladą.
Pięknie wygląda i ne pewno pysznie smakuje! Przepis warty zapamiętania. Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, a tymbardziej nie próbowałam zrobić ciasta z kaszą manną, ale na pewno jest to wyzwanie, którego spróbuję się podjąć :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam :) Intrygujące!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/