piątek, 12 stycznia 2018

Ciasto z kaszą manną i wiórkami kokosowymi



Ciasto znalazłam na blogu Marty, a że moje dziecko uwielbia Ciasto z kaszką manną przygotowywane na herbatnikach, postanowiłam wypróbować również ten przepis. Został on jednak przeze mnie nieco zmodyfikowany m. in w masie z kaszy manny pojawiło się mleko kokosowe, przez co posmak kokosu jest jeszcze bardziej wyrazisty. 

Ciasto
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 jaja
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl.miodu
  • 1 szkl. mąki 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wrzucić mokre składniki: mleko, jaja, olej, dosypać cukier, oraz przesianą przez sitko mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

Masa
  • 2 szkl. mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
Mleko zagotować, dodać miód, wsypać kaszę mannę oraz wiórki kokosowe, mieszać do momentu aż masa stanie się gęsta. 

Sposób
Połowę ciasta wylać na nasmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C (stopień dopieczenia można sprawdzić patyczkiem). Na podpieczone ciasto wylać masę z kaszy manny i wiórków kokosowych, wierzch wyrównać, wylać resztę ciasta, ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. 
Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową bądź udekorować roztopioną ze śmietaną białą czekoladą. 


4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda i ne pewno pysznie smakuje! Przepis warty zapamiętania. Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, a tymbardziej nie próbowałam zrobić ciasta z kaszą manną, ale na pewno jest to wyzwanie, którego spróbuję się podjąć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiego nie jadłam :) Intrygujące!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń