Składniki
- 5 plasterków szynki
- 3 jaja
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo
- 1 ugotowana marchewka
- 2 łyżki groszku konserwowego
Sposób
Jajka ugotować na twardo, po wystygnięciu obrać i rozgnieść widelcem, dodać majonez oraz chrzan. Przyprawić solą i pieprzem. Plasterki szynki posmarować dość grubo przygotowaną pastą jajeczną, zwinąć w ruloniki, ułożyć na półmisku. Ozdobić pokrojoną w kosteczkę marchewką oraz groszkiem.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Bulion zagotować, dodać żelatynę, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Tężejącym bulionem zalać roladki, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Bardzo takie lubię 🙂
OdpowiedzUsuń