Sernik w wersji kakaowej z truflami. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Spód
- 12 dag mąki
- 7 dag margaryny
- 2 żółtka
- 4 dag cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- duża łyżka kakao
Mąkę
przesiać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać nożem. Dodać
żółtka, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao, zagnieść
jednolite ciasto.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przygotowanym ciastem wylepić dno tortownicy.
Masa serowa
- 1 kg białego sera
- 250 g "Trufli"
- 1/4 szkl. mleka
- 2 łyżki kakao
- 3/4 kostki masła
- 7 jaj
- 12 dag cukru pudru
- budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser
zemleć 3 razy. "Trufle włożyć do garnuszka, dodać mleko oraz kakao,
stale mieszając podgrzewać na wolnym ogniu do momentu powstania
jednolitej masy.
Do
malaksera włożyć zmielony ser, dołożyć masło, żółtka i cukier puder.
Wszystko razem miksować 10 minut. Następnie mieszając masę stopniowo
dodawać rozpuszczone i wystudzone trufle.
W
momencie, gdy składniki będą ze sobą dobrze połączone, dodać proszek
budyniowy, mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać na
jednolite ciasto.
Na
koniec dodać ubite na sztywno białka i wszystko razem wymieszać.
Powstałą masę serową wylać na wyłożoną ciastem tortownicę, piec w
temperaturze 180 °C przez 60 - 70 minut.
Upieczony sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Dodatkowo
- 250 g białej czekolady dobrej jakości
- 5 dag masła
- 1 łyżka śmietanki
- kilka "Trufli" do dekoracji
- owoc granatu
Sernik wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń