Pyszny serniczek o piernikowym spodzie idealny na święta. Przepis dostałam od cioci, ta z kolei wyczytała go z jakiejś gazetki z przepisami, wart wypróbowania.
Spód
- 15 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 8 dag margaryny
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki sody
- 2 żółtka
- łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć dno tortownicy.
Masa serowa
- 1 kg białego sera
- 6 dużych jajek
- 3/4 kostki masła
- 25 dag cukru pudru
- łyżka mąki krupczatki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- olejek pomarańczowy
Ser zemleć 3 razy. Utrzeć masło z cukrem, nie przerywając ucierania stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać zmielony ser. Masa powinna być puszysta i jednolita.
Pod koniec ucierania stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyniem a także olejek pomarańczowy.
W oddzielnej misce ubić pianę z białek, następnie połączyć ją z masą serową, wszystko razem delikatnie wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec godzinę.
- 3 - 4 łyżki masy kajmakowej
- 200 - 250 g suszonych śliwek kalifornijskich
- łyżka mleka
- czekolada gorzka
Na upieczony, wystudzony sernik wyłożyć masę kajmakową. Przed jej wyłożeniem można odciąć spieczone brzegi sernika.
Śliwki pokroić w mniejsze kawałki, porozkładać na masie kajmakowej.
Czekoladę połamać w kosteczki, rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą udekorować wierzch sernika.
Śliwki pokroić w mniejsze kawałki, porozkładać na masie kajmakowej.
Czekoladę połamać w kosteczki, rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą udekorować wierzch sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz