piątek, 1 grudnia 2017

Świąteczny sernik z suszonymi śliwkami


Pyszny serniczek o piernikowym spodzie idealny na święta. Przepis dostałam od cioci, ta z kolei wyczytała go z jakiejś gazetki z przepisami, wart wypróbowania.

Spód
  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 8 dag margaryny
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody
  • 2 żółtka
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
Na stolnicę przesiać mąkę, uformować z niej kopczyk. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem posiekać. Zagnieść jednolite , gładkie ciasto.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć dno tortownicy.

Masa serowa
  • 1 kg białego sera
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 kostki masła
  • 25 dag cukru pudru
  • łyżka mąki krupczatki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • olejek pomarańczowy
Ser zemleć 3 razy. Utrzeć masło z cukrem, nie przerywając ucierania stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać zmielony ser. Masa powinna być puszysta i jednolita.
Pod koniec ucierania stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyniem a także olejek pomarańczowy.
W oddzielnej misce ubić pianę z białek, następnie połączyć ją z masą serową, wszystko razem delikatnie wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec godzinę. 

Wierzch sernika
  • 3 - 4 łyżki masy kajmakowej
  • 200 - 250 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • łyżka mleka
  • czekolada gorzka
Na upieczony, wystudzony sernik wyłożyć masę kajmakową. Przed jej wyłożeniem można odciąć spieczone brzegi sernika.
Śliwki pokroić w mniejsze kawałki, porozkładać na masie kajmakowej.
Czekoladę połamać w kosteczki, rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą udekorować wierzch sernika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz