sobota, 16 grudnia 2017

Piernik


Bardzo szybki i smaczny piernik z dodatkiem bakalii. Przepis znalazłam TUTAJ .

Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. brązowego cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 4 łyżki płynnego miodu
  •  1 jajo
  • 0,5 szkl. zimnej wody
  • 0,5 szkl. oleju
  • szczypta soli
  • garść żurawiny i rodzynek

Dodatkowo 
  • połowa gorzkiej czekolady
  • śmietana 30%
Sposób
Do miski wrzucić wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać garść żurawiny i rodzynek, wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Podłużną keksówkę wysmarować tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wyrównać jego powierzchnię.
Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić czy ciasto jest dopieczone za pomocą patyczka.
Przestudzone ciasto wyjąc z foremki. Można polać polewą czekoladową przygotowana z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem śmietanki 30%.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz