Bardzo szybki i smaczny piernik z dodatkiem bakalii. Przepis znalazłam TUTAJ .
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. brązowego cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 jajo
- 0,5 szkl. zimnej wody
- 0,5 szkl. oleju
- szczypta soli
- garść żurawiny i rodzynek
Dodatkowo
- połowa gorzkiej czekolady
- śmietana 30%
Sposób
Do miski wrzucić wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać garść żurawiny i rodzynek, wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Podłużną keksówkę wysmarować tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wyrównać jego powierzchnię.
Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić czy ciasto jest dopieczone za pomocą patyczka.
Przestudzone
ciasto wyjąc z foremki. Można polać polewą czekoladową przygotowana z
rozpuszczonej czekolady z dodatkiem śmietanki 30%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz