- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- cukier puder do smaku
- 1/2 l kremówki
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- podwójne espresso
- łyżka likieru amaretto
- kilka ziarenek kawy do ozdoby
Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl. wrzątku, zostawić do wystygnięcia. Przygotować podwójne espresso, pozostawić do wystygnięcia.
Biszkopty nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej sporządzonym z dodatkiem łyżki likieru amaretto, ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 24 cm.
Żelatynę zalać niewielka ilością zimnej wody, Po napęcznieniu rozpuścić w 1/2 szkl, wrzątku, wystudzić.
Kremówkę ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut.
Masę przelać na biszkopty, odstawić do lekkiego stężenia. Gotowe ciasto udekorować pozostawioną śmietaną oraz ziarenkami kawy. Całość posypać startą gorzką czekoladą.
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń