środa, 8 stycznia 2014

Pszenne bułeczki z makiem, sezamem i siemieniem lnianym


Zabrałam się za zrobienie bułeczek w domu, dość mam ostatnio tych puchowych bułek z marketów, które to cudownym sposobem wkładają do piekarnika malutkie a po upieczeniu ledwie wychodzą z piecyka, basta! Swoje domowe są o niebo lepsze! Zrobiłam nawet dwa warianty, drugi zobaczycie już wkrótce.

Składniki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki siemienia lnianego (w ziarnach lub mielonego)
Sposób
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, sezam, mak oraz siemię lniane wlać rozprowadzone drożdże oraz oliwę. Zarabiać ciasto do momentu aż stanie się gładkie i jednolite, a przy rozciąganiu go ręką zacznie się kurczyć.
Z ciasta uformować kulę, zostawić w misce przykrytej ściereczką na około 60 minut do wyrośnięcia.
Po upływie czasu ciasto podzielić na równe części i formować z niego bułeczki, gotowe układać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając odstępy pomiędzy bułkami. Bułeczki zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut, po tym czasie nacinać je przez środek nożem, tworząc dwie połówki. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut.

2 komentarze:

  1. Bułeczki wyglądają jak sklepowe! Kształt i kolor- idealny!!:) Oczywiście to jest pozytyw!!:)

    OdpowiedzUsuń