Składniki
- 1 duża główka młodej kapusty
- 70 dag karkówki
- 20 dag wędzonego boczku
- 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 3 pomidory (bądź pomidory z puszki)
- 1 pęczek koperku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanego estragonu
- 1 łyżka przyprawy jarzynowej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz
Umyte mięso i boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki bądź w kostkę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Fasolę umyć, odciąć końce, gotować 15 min w osolonym wrzątku, odcedzić, pokroić na kawałki długości 5 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, przełożyć mięso i boczek, podsmażyć. Dodać cebulę, marchewkę, fasolę i kapustę. Wsypać przyprawę jarzynową. Wlać bulion, składniki wymieszać. Dusić około 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ok 15 min. przed końcem gotowania dodać pomidory, koncentrat pomidorowy oraz estragon.
Bigosik doprawić papryką, solą, pieprzem, posypać posiekanym koperkiem, wymieszać. Podawać z pieczywem.
Bigosu z fasolą jeszcze nie jadłem, ale przepis wygląda zachęcająco i pewnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń