wtorek, 28 listopada 2017

Bigosik z młodej kapusty z fasolką szparagową


Składniki
  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 70 dag karkówki
  • 20 dag wędzonego boczku 
  • 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 pomidory (bądź pomidory z puszki)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego estragonu
  • 1 łyżka przyprawy jarzynowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
Sposób
Umyte mięso i boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, umyć,  pokroić w cienkie słupki bądź w kostkę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Fasolę umyć, odciąć końce, gotować 15 min w osolonym wrzątku, odcedzić, pokroić na kawałki długości 5 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać olej, przełożyć mięso i boczek, podsmażyć. Dodać cebulę, marchewkę, fasolę i kapustę. Wsypać przyprawę jarzynową. Wlać bulion, składniki wymieszać. Dusić około 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ok 15 min. przed końcem gotowania dodać pomidory, koncentrat pomidorowy oraz estragon.

Bigosik doprawić papryką, solą, pieprzem, posypać posiekanym koperkiem, wymieszać. Podawać z pieczywem.


1 komentarz:

  1. Bigosu z fasolą jeszcze nie jadłem, ale przepis wygląda zachęcająco i pewnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń