Sos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do wszelakich grillowanych mięs i warzyw, w sam raz więc pasuje do czasu który mamy. Wiadomo majówki a co za nimi idzie sezon grillowy, zapewne większość z Nas może uznać za otwarty. Ja - wielka fanka sosu czosnkowego wykorzystałam go również do dzisiejszych krokietów (przepis na nie macie TUTAJ) . Sos czosnkowy przedstawiam Wam w wersji klasycznej, jego smak można jednak podkręcić dodając m. in zioła prowansalskie, czy koperek.
Składniki
- 1 duży jogurt naturalny
- 4 łyżki majonezu
- 3 - 4 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
Sposób
1. Do słoika wlewamy jogurt, dodajemy majonez.
2. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę, dokładamy do jogurtu z majonezem. Ilość dodanego czosnku dobieramy do własnych gustów smakowych.
3. Na koniec do sosu dodajemy pieprz, słoik zakręcamy i potrząsając nim mieszamy jego zawartość (jest to świetny sposób na poradzenie sobie z grudkami powstałymi z majonezu).
4. Gotowy sos wstawiamy do lodówki, aby się przegryzł.
Niezastapiony, musi być obowiązkowo np do dań grillowych
OdpowiedzUsuń