Świątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;)
Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru)
1 kostka masła
6 paczek dużych herbatników typu petit beurre
1 duża paczka krakersów solonych
1 puszka gotowej gostyńskiej masy krówkowej
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (po 260g każdy)
0.5 l śmietany 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance gorącej wody
Sposób
Na blasze wyłożonej pergaminem układamy ciasno herbatniki.
Z mleka, budyniu, cukru gotujemy budyń i studzimy, następnie ucieramy go z 1 kostką masła.
Śmietanę 30% ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna żelatynę.
Na blasze układamy warstwy:
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- gotowa masa krówkowa z puszki
- krakersy
- dżem porzeczkowy
- bita śmietana z żelatyną
Obłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglądałoby jeszcze lepiej gdybym poczekała z jego rozkrojeniem, aż się porządnie schłodzi;)
Usuńciacho wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ♥ mniam ;-)
OdpowiedzUsuńAle słodycz! Bardzo łądnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :) Warstwy są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda:d chętnie bym zjadła kawałek:D
OdpowiedzUsuńoj jakie mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńMniam Mniam... Ale w Smakuu Jeszcze 3x Mniam.. : )
OdpowiedzUsuńMogę rozmiar blaszki,właśnie robię 🙂
OdpowiedzUsuń