Przepis pochodzi z książki "Zupy siostry Marii" wyd. Martel
Składniki
- 400 g łopatki wieprzowej
- 100 g drobnej fasoli
- 4-5 czerwonych buraków
- 1-2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- włoszczyzna
- 4-5 ziemniaków
- 4-5 świeżych pomidorów lub pomidory bez skóry z puszki
- 150 g kapusty (najlepiej włoskiej)
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- sól do smaku
Sposób
Fasole opłukać i moczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie ugotować i osolić gdy będzie już miękka. Buraki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Mięso umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać zimna wodą i gotować na średnim ogniu. Dodać cebulę, ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do mięsa. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Mięso, włoszczyznę, cebulę i liść laurowy wyjąc z wywaru, dodać ziemniaki i chwilę pogotować. Dorzucić pomidory, buraki i kapustę. Posolić do smaku. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny oraz mięso pokroić i razem z ugotowaną fasolą dodać do zupy. Można dodać trochę koncentratu buraczanego aby zupa zyskała na kolorze. Chwilę pogotować.