Wczoraj wspominałam o golonce w piwie, oto i ona bawarska golonka z warzywami. Podaje Wam przepis na to danie z 5 golonkami (tak właśnie brzmi on w oryginalnym przepisie w zeszycie mamy), ja jednak na własne potrzeby powiększyłam to danie do 8 golonek, wówczas musicie oczywiście zwiększyć również ilość dodawanych warzyw.
Składniki
- 5 golonek (po 50 - 60 dag każda), użyłam peklowanych, które przed smażeniem odgotowałam, aby nie były za słone
- 2 marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
- 2 pory
- 2 cebule
- 1 szkl. piwa
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
Sposób
Golonki natrzeć przyprawami i pozostawić na około 2 godziny.
W brytfannie na rozgrzanym tłuszczu zrumienić golonki ze wszystkich stron. Podlać wodą, dusić do miękkości. Gotowe golonki wyjąc z wywaru . Oczyszczone warzywa pokroić w cienkie słupki, dodać do wywaru, poddusić do 3/4 miękkości. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę przysmażyć na tłuszczu, miękką dodać do wywaru, doprawić solą i pieprzem, wlać szklankę piwa. Następnie włożyć z powrotem do wywaru golonki i całość dusić ok 20 minut.
*jeśli używacie golonek peklowanych dobrze będzie, jeśli przed natarciem przyprawami chwilę je odgotujecie!