Składniki
- 1 główka sałaty lodowej
- 6 pomidorów
- 3 ogórki szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa kebeb/gyros
- kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego)
- jajko i bułka tarta do panierki
- tłuszcz do smażenia mięsa
Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego.
Sposób
Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry. Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia.
Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry. Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia.
Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni.
Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami.
Warzywa możemy również ułożyć na talerzu bez uprzedniego wymieszania z sosem czosnkowym, dopiero po wyłożeniu mięsa i grzanek możemy całość polać sosem.
Poproszę porcyjkę, bo wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się podzieliła, niestety po sałatce pozostały jedynie wspomnienia;)
Usuńbardzo fajna sałatka! :) ja też rzadko bywam w lokalach gastronomicznych, wolimy gotować razem w domu :)
OdpowiedzUsuńU nas niestety M. unika kuchni jak ognia, więc o wspólnym gotowaniu nie ma mowy;)
UsuńŚwietna, moje smaki
OdpowiedzUsuńmoje również;)
UsuńSuper sałatka,lubię tego typu;)
OdpowiedzUsuńPycha sałatka
OdpowiedzUsuń