poniedziałek, 30 września 2013

Kabaczkowe leczo


W ogrodzie coraz bardziej pustoszeje nie widać już krzaczków fasoli czy pędów ogórka, na darmo szukać cebuli, dawno leży wysuszona w skrzynkach, buraczków też nie ma, zaprawione w słoiczkach stoją równiusieńko na półkach spiżarki czekając na zimę. Pora by z ogrodu znikł również kabaczek... jeden z pięciu zaginął w leczo.

Składniki
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 duże marchewki
  • 5 papryk
  • 6 pomidorów obranych ze skóry
  • 40 dag pieczarek
  • 6 kawałków kiełbasy
  • 1 średniej wielkości kabaczek
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • bulion z 2 kostek rosołowych
  • słodka papryka 
  • pieprz
Sposób 
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do cebuli, dodajemy pokrojone warzywa: paprykę, obranego ze skórki, wypestkowanego i pokrojonego w kostkę kabaczka, pokrojoną w kostkę marchewkę, rozciśnięte rękoma pomidory pozbawione uprzednio skórki, posiekane na plasterki pieczarki. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 500 ml wody, wlewamy do garnka z leczem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko przyprawiamy, dusimy na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną.


Przedstawiam Wam również tegoroczne kabaczkowe zbiory;)

 

Paprykujemy 4

niedziela, 29 września 2013

Tarta serowo - owocowa


Wykorzystując sezonowe owoce: kończące się śliwki oraz maliny i rozpoczynające winogrona wyszła tarta z serem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość sera z waniliowym posmakiem, gorycz śliwek, kwaśność winogron i malin. 
Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej.

Ciasto
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody
Masa serowa 
  • 1 kostka białego sera twarogowego 
  • 3 łyżki śmietanki 12%
  • 2 jajka 
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukier do smaku
Sposób
1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 
2. Przygotować masę serową: zmiksować ser z śmietanką, cukrami oraz 2 żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite na sztywną pianę białka z 2 jajek i wszystko razem wymieszać łyżką. 
3. Owoce umyć, śliwki wypestkować, przełamać na pół. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, na ciasto wylać masę serową, poukładać owoce. 
4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut.



czwartek, 26 września 2013

Rozgrzewająca herbata z goździkami, cytryną i miodem


Powitałam GO z rozgoryczeniem i złością, znów przyszedł nie w porę. Właśnie teraz kiedy mam tyle do zrobienia przypałętał się i nie chce odejść. Trzyma się jak rzep psiego ogona i ani myśli o puszczeniu. Z drugiej jednak strony gdyby nie ON nie odpoczywałabym teraz tak błogo z kubkiem herbaty w jednej ręce i książką w drugiej, nie siedziałbym w grubym swetrze z nogami na kaloryferze... To właśnie jemu zawdzięczam ten spokój, powinnam więc nie narzekać, lecz go wychwalać pod niebiosa. Jednak co mi po tym odpoczynku, po tej herbacie skoro pijąc ją nie wyczuwam smaku ani zapachu.... nie ma mowy o gotowaniu.... Niech już lepiej sobie idzie ON - niechciany, niekochany - KATAR.

Pomóc może ONA - rozgrzewająca herbatka z cytryną, goździkami i miodem.

Składniki
  • torebka czarnej herbaty bądź Rooibosa
  • plaster cytryny
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka miodu 
Sposób 
Herbatę i goździki wrzucamy do kubka, zalewamy wrzącą wodą, parzymy (czarna 2 - 3 minuty, Rooibos do 5 minut) po tym czasie wyjmujemy torebkę, dodajemy plaster cytryny oraz miód.

środa, 25 września 2013

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem



Ależ kolorowo się zrobiło w kuchni ... wszystko za sprawą promiennych papryczek nadzianych mielonym z ryżem... danie mało pracochłonne, za to efekt przyjemny nie tylko dla oczu ale również dla podniebienia. 
Tymczasem z moim zdrowiem nie jest już tak pięknie i kolorowo... odczuwam jesień bynajmniej nie po zapachu, bo przez zatkany nos nic nie czuję, jednak po herbacie z cytryną i tabletkach... 

Składniki
  • 8 różnokolorowych papryk 
  • 70 dag mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości)
  • 1, 5 woreczka ryżu 
  • 2 cebule 
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • 20 dag startego żółtego sera
Sposób 
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na oleju. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, usmażoną cebulę. Przyprawiamy wedle uznania. 
Papryki myjemy, odcinamy górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem. 
Nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około godziny w temperaturze 180°C, 
5 minut przed końcem pieczenia farsz z papryki posypujemy starym żółtym serem.  Podajemy na ciepło.


Paprykujemy 4

wtorek, 24 września 2013

Fasola z kiełbasą


Bywają dni, kiedy nie wiemy do czego najpierw się zabrać... natłok obowiązków, wyjazdów i piernik wie czego jeszcze sprawia, że nie mamy czasu spojrzeć na kuchnię, a co dopiero do niej wejść aby zrobić coś konkretnego na obiad. Właśnie taki dzień mam jutro. Jednak obiad jest, przygotowany wczoraj co prawda, aczkolwiek nikt nie zgłasza sprzeciwu, bowiem jest to jedno z tych dań, które jest tym smaczniejsze im dłużej stoi bądź też im częściej podgrzewane. Fasola z kiełbasą bo o niej tu mowa jest właśnie taką propozycją, którą możecie przygotować dzień (bywa że nawet dwa dni) wcześniej, jako koło ratunkowe na zabiegany, pełen wrażeń dzień po którym sami nie wiecie co ze sobą zrobić. 

Składniki
  • 2 szkl. fasoli Jaś 
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 30 dag kiełbasy 
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki mąki
  • majeranek
  • papryka słodka mielona
  • pieprz, sól
Sposób
Warzywa pokroić w kostkę, pora w półtalarki. Namoczoną fasolę (12 godz.) gotować w osolonej wodzie, dodać warzywa i pokrojoną w kostkę kiełbasę, wymieszać, dodać przyprawy i gotować dalej. Gdy fasola i warzywa będą miękkie całość zaciągnąć wodą z mąką, uważając aby potrawa nie była zbyt gęsta. 

poniedziałek, 23 września 2013

Karpatka


Klasyk, który każdy bardzo dobrze zna, a którego jadłam ostatnio wieki temu. Właśnie teraz, gdy za oknem szaro, buro i ponuro postanowiłam odtworzyć smak tego ciasta. 

Tymczasem pochłonięta zostaję 15 kg papryki śledźcie bloga, bowiem już niedługo coś nadzianego, tartego i piernik wie czego jeszcze możecie się spodziewać;)  

Ciasto
  • 1 szklanka wody
  • 125 g margaryny 
  • 1 szkl. mąki
  • 5 jaj
Zagotować wodę wraz z margaryną, zestawić z ognia, dodać mąkę, bardzo szybko wymieszać i ponownie postawić na ogniu, chwilę mieszać i zostawić do ostygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodać 5 jaj.
Rozłożyć na dwie blachy, piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. 

Krem
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 0, 5 l. mleka
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta kwasku cytrynowego
1. Z mleka odlać 2/ 3 szklanki, dodać do niego mąki, cukier oraz kwasek cytrynowy, wszystko razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. 
2. Przygotować budyń: do gotującego się mleka wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem, mieszać do czasu zgęstnięcia. Gotowy budyń zostawić do przestygnięcia. 
3. Masło utrzeć, następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
4. Na jedno upieczone ciasto wykładamy gotowy krem, przykrywamy drugim ciastem. Całość można posypać cukrem pudrem. 



niedziela, 22 września 2013

Jestem również na facebooku

Rozwijam się ! Kochani po niemalże roku blogowania robię krok w przód. Mianowicie od teraz możecie mnie znaleźć również na facebooku.




Będzie mi niezmiernie miło, jeśli polubicie Kuchenne aromaty na facebooku .
Pozdrawiam i do zobaczenia. 
 

piątek, 20 września 2013

Sos pieczarkowy


Składniki
  • 1 kg pieczarek 
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki mąki
  • 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 500 ml wody
  • sól
  • pieprz 
  • olej
Sposób
Pieczarki umyć, pokroić  dość drobno (ja zazwyczaj kroję w cienkie plastry, większe z plastrów jeszcze przecinam na pół). W garnku na oleju zeszklić posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, dorzucić pokrojone pieczarki, przyprawić solą i pieprzem wszystko razem dusić do miękkości na małym ogniu. Gdy pieczarki zmiękną całość zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej. Jeśli pieczarki miały w sobie dużo wody bulionu możemy dać mniej. Na koniec sos zagęścić zaklepką przygotowaną z mąki i śmietany.

środa, 18 września 2013

Smażony kabaczek


Kabaczkowy sezon w pełni, co dla mnie jako zwolennika tegoż warzywa oznacza że trzeba go wykorzystać, tym bardziej że posiada dużą zawartością witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu, dodatkową zaletą jest jego niska kaloryczności (100 g kabaczka to 20 kcal). Kabaczek najbardziej cenię w wersji tradycyjnej sięgającej korzeniami do czasów dzieciństwa-  obtoczony w bułce tartej i usmażony na patelni, nie jest to na pewno wersja dietetyczna, ale cóż;) Najlepszy jest już taki przestudzony letni, podawany z ziemniaczkami i surówką,  równie dobrze spisze się jako ciepła przekąska. 

Składniki
  • 1 kabaczek
  • vegeta
  • pieprz 
  • sól
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób
1. Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe.
2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. 
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. 


wtorek, 17 września 2013

Pomidory inaczej


Kolejny już pomysł bardzo często przeze mnie wykorzystywany nie tylko jako dekoracja stołu, ale również przekąska, zaczerpnięty z Biblioteczki Poradnika Domowego, wydrukowanej z podtytułem "Lato" z 1992 roku!

Składniki
  • 3 duże pomidory
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 liście sałaty
  • 3 gałązki natki pietruszki
Sposób
Pomidory umyć i pokroić na plasterki, w taki sposób, by nie przecinać ich do końca. Jaja obrać, również pokroić na plasterki. Ułożyć pomidory na listkach sałaty i między plasterki wkładać kawałki jaja, ozdobić majonezem i przybrać gałązkami natki.




poniedziałek, 16 września 2013

Muchomorki


Bardzo dobrze przez wszystkich znana jadalna dekoracja stołu. Prosta i zarazem efektowna. 
Pomysł zaczerpnięty z Biblioteczki poradnika domowego nr 9/2011 Jolanta Kasperska"Ugotuj mi mamo smacznie i szybko" str 54. 

Składniki
  • 3 jajka
  • 3 pomidory
  • 3 liście sałaty lodowej 
  • majonez
Sposób 
Jajka gotujemy na twardo, schładzamy. Kolejno odcinamy jajka od dołu (aby stabilnie stały) oraz od góry, aby położyć "kapelusik". Pomidory myjemy i przecinamy na pół, górna część pomidorów posłuży nam za kapelusz. Na talerzyku obłożonym sałatą układamy jajka, a na nich kapelusiki. Wykałaczką robimy kropki na kapeluszach.

czwartek, 12 września 2013

Śliwkowa tarta


Musicie być wyrozumiali ponieważ jestem na etapie maksymalnego wykorzystania domowych śliwek (zresztą nie tylko śliwek) z tego powodu po raz kolejny na blogu nie tylko śliwki, ale i tarta.
Przepis znalazłam w 36 numerze tygodnika "Twoje imperium", wzbogaciłam go jedynie płatkami migdałowymi. 

Ciasto
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody
Nadzienie
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75 dag śliwek węgierek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść płatków migdałowych
Sposób
1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 
2. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, ponakuwac w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem pudrem.
3. Owoce poukładać na cieście, posypać cynamonem, brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Ostudzić. 



 

środa, 11 września 2013

Gofry z owocami i bitą śmietaną


Nie do końca jestem pewna skąd mam przepis na te gofry, jednak obstawiałabym, że z jakiegoś opakowania "śnieżki", idealne zarówno na obiad na słodko jak również popołudniowy deser. 

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki 
  • 30 dag śliwek
  • garść malin oraz kulek winogron
  • bita śmietana
Sposób
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka)  płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor. 
Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną.
Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi śliwkami oraz resztą owoców.

wtorek, 10 września 2013

Powidła śliwkowe


Jedne z moich wspomnień z czasów dzieciństwa wiążą się właśnie z powidłami. Pamiętam je smażone przez babcię Marię, tak czarne i tak gęste, że ciężko było je wyrzucić ze słoiczka... były pyszne... śliwy zbierane koszami z przedwojennego sadu, rozdawane po całej rodzinie. Dziś naprawdę ciężko trafić na takie aromatyczne śliwki, stąd też ilość cukru w przepisie jest przybliżona, wszystko zależy od rodzaju śliwek, najlepiej cukier dosypywać porcjami regulując poziom słodkości naszych powideł.
Co do czasu smażenia również jest on jedynie orientacyjny, ponieważ powidła są u mnie jednym z tych przetworów które sporządzam w podwórzowej kuchni letniej na piecu węglowym. 

Składniki
  • 5 kg śliwek węgierek
  • 0,5 kg cukru 
Sposób
Śliwki umyć, wypestkować,  wrzucić do garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu około 3 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą chochlą, dokładnie szorując po dnie gara. Śliwki powinny się całkowicie rozpaść i zagęścić. Zwykle na tym etapie kończę pracę pozostawiając ostateczne smażenie na następny dzień. 
Kolejnego dnia ponownie smażymy powidła na małym  ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji (ok 1,5 godziny). 
Gotowe, gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, które następnie zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Słoiczki zostawiamy w tej pozycji do czasu całkowitego przestygnięcia.

 

 

poniedziałek, 9 września 2013

Galareta porzeczkowa


Galaretkę z porzeczki szczególnie lubię na świeżo, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany. Celowo nie oddzielam skórki, czy pestek od soku, zostawiam wszystko jak leci, dzięki temu smak jest głębszy.

Składniki 
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
Sposób
Porzeczki oddzielamy od łodyżki, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie miksujemy je razem z cukrem za pomocą blendera. Gotową galaretę rozkładamy na małe salaterki i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galareta zetnie się sama dzięki obecności pektyn zawartych w porzeczkach.
Jeśli chcemy galaretę przechować na całą zimę, rozkładamy ją do słoiczków i pasteryzujemy. 

niedziela, 8 września 2013

Malinowa zakręcona tarta


Tarta specjalnie dla wszystkich wielbicieli malin, idealna na niedzielną popołudniową kawkę.
Pałaszujcie i odpoczywajcie!

Składniki na ciasto: 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 85 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki zimnej wody
Ciasto na krem
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
Polewa
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • odrobinę śmietanki
Sposób
Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy masło i zaczynamy zagniatać rękami, następnie dolewamy wody i kontynuujemy zagniatanie, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalki na minimum 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem.
Krem: Mleko gotujemy z cukrem. Do szklanki wsypujemy mąkę i zalewamy ją do pełna wodą, mieszamy dokładnie, aby nie zostały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, po chwili dodajemy żółtko i masło i mieszamy do momentu, aż krem będzie jednolity. 

Foremkę do tarty natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po przestygnięciu na ciasto wykładamy krem, na nim układamy umyte i osuszone maliny. Całość polewamy polewą zrobioną z 4 kostek roztopionej gorzkiej czekolady wraz z odrobiną śmietanki. 



piątek, 6 września 2013

Marchewka z pieczarkami i reaktywacja


Witajcie! 
Wiem, wiem długa była moja nieobecność, ale mam coś na swoje usprawiedliwienie. Owe "coś" znajdziecie na jednym ze zdjęć... tak tak stos kartek w tle to część materiałów do mojej pracy magisterskiej. Praca niestety nie jest tak okazała zawiera aż? albo raczej dopiero 18 stron... cóż do mety daleka droga, ale jestem dobrej myśli.
Głowa do góry i do przodu!

Składniki
  • 1 kg marchwi
  • 3 łyżki masła
  • 40 dag pieczarek
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 0,5 szkl. śmietany 18%
  • cukier 
  • sól 
  • pieprz
Sposób
Marchew pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru oraz łyżkę masła, udusić na małym ogniu pod przykryciem. Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na maśle, połączyć z miękką marchewką. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, doprawić w razie potrzeby, posypać startym żółtym serem, polać śmietaną. Zapiec w gorącym piekarniku.